parallax background

Tko želi znati više

Ovu stranicu nadopunjavati ćemo tekstovima i poveznicama o svim relevantnim zakonima na nacionalnoj i EU razini, a koji se odnose na racionalno korištenje energije.

Korisni dokumenti i poveznice:

Europska direktiva o energetskoj učinkovitosti iz 2012. godine uspostavila je niz obvezujućih mjera koje će omogućiti EU da dođe do cilja energetske učinkovitosti od 20% do 2020. godine. Na temelju ove Direktive, sve zemlje članice EU dužne su koristiti energiju na učinkovitiji način u svim fazama energetskog lanca; od proizvodnje do krajnje potrošnje. Puni tekst direktive na hrvatskom jeziku možete pročitati ovdje.

Kako bi došle do EU cilja energetske učinkovitosti od 20% do 2020. godine, pojedine zemlje EU postavili su vlastite okvirne nacionalne ciljeve energetske učinkovitosti. Ovisno o željama zemlje, ovi ciljevi mogu se temeljiti na osnovnoj ili neposrednoj potrošnji energije, primarnim ili konačnim ušteda energije ili energetskoj intenzivnosti. Kako bi pomogla donosiocima odluka provedbu Direktivu o energetskoj učinkovitosti u zemljama članicama EU, Europska komisija objavljuje smjernice za njihovu provedbu. Tekst smjernica na hrvatskom jeziku možete pročitati ovdje.

Na sljedećim poveznicama možete se detaljnije upoznati s relevantnim hrvatskim zakonima:

ENBEKON d.o.o. | Folnegovićeva 1C | 10000 Zagreb | Hrvatska | T: +385 1 3535 260 | F: +385 1 3535 261 | E: info@enbekon.hr

O grupi

Osnivač tvrtke ENBEKON d.o.o. je VR Enbekon eG, registrirana njemačka zadruga usmjerena na razvoj energetskih projekata. Zadruga je osnovana u svibnju 2009. godine kao inicijativa korporativnih banaka Volksbank Raiffeisenbank iz njemačke savezne države Baden-Württemberg. U listopadu 2011. godine uprava VR Enbekon eG prebačena je iz bankarske inicijative industrijskim partnerima radi brže provedbe projekata na nacionalnoj i međunarodnoj razini.